معرفی رشته حسابداری از طریق گفتوگو با دانشجویان
به مناسبت روز حسابدار ، کمی با این رشته آشنایی پیدا کنیم .
یکی از مهم ترین عوامل برای موفقیت در هر رشته علاقه مندی به آن رشته است. برای این منظور باید رشتهی مورد علاقه خود را به طور کامل بشناسید. در این مطلب از طریق مصاحبه با دانشجویان دانشگاههای برتر در هر رشته سعی کرده ایم شما را به شناخت کافی در مورد آن رشته برسانیم.
رشته ی حسابداری: مصاحبه با خانم مریم امیرخانی، دانشجوی کارشناسی حسابداری دانشگاه الزهرا و خانم فاطمه قندی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی حسابداری دانشگاه الزهرا
مریم امیرخانی، دانشجوی کارشناسی حسابداری دانشگاه الزهرا
1. رشتهی حسابداری را در چند سطر معرفی کنید.
در جامعه معمولا بنگاه های اقتصادی زیادی ایجاد می شود که هدف اکثر آنها کسب سود است. حسابدار اطلاعات خام هر بخشی از بنگاهها را جمع آوری میکند و آنها را به طور دقیق ثبت و به طور منظم طبقه بندی میکند و گزارش جامعی از ثبتهای خود را در اختیار استفاده کنندگان و افراد ذی نفع از جمله مدیران شرکت میگذارد. افراد ذی نفع می توانند سازمان مالیاتی و یا حتی سهامداران یک شرکت باشند. تهیه گزارش توسط حسابدار، در واقع همان تهیه صورتهای مالی است. صورتهای مالی شامل صورت جریانهای نقدی، صورت وضعیت مالی، صورت سود و زیان جامع و یادداشت های توضیحی است. نحوه به دست آوری و قالب هر کدام از این صورت های مالی در طول دوره تحصیل آموزش داده می شود.
2. برای موفقیت در این رشته، علاقهمندی به کدام یک از دروس دبیرستان لازم است؟
برای موفقیت در رشتهی حسابداری، علاقهمندی به درس ریاضی میتواند تاثیرگذار باشد چون در این رشته با اعداد و ارقام بزرگی سر و کار دارید. پس باید حل مسائل سادهی ریاضی برایتان سخت نباشد. در کل مهمترین مسئله برای ورود به این رشته، داشتن دقت است.
3. آیا موفقیت در این رشته نیاز به روحیه و توانمندیهای خاصی دارد؟
تلاش، کنجکاوی، پیگیر بودن، نظم و دقت مهمترین ویژگیهایی است که یک حسابدار باید داشته باشد.
4. واحدهای درسی این رشته در دانشگاه چیست؟
حسابداری حدودا 136 واحد دارد که شامل 22 واحد عمومی،60 واحد تخصصی، 50 واحد پایه و 4 واحد پیش نیاز است. واحدهای تخصصی شامل اصول حسابداری، حسابداری میانه و حسابداری پیشرفته، حسابداری صنعتی، حسابداری مالیاتی و حسابرسی است؛ برای مثال درس حسابرسی در مورد چگونگی نظارت بر صورتهای مالی تهیه شده توسط حسابداران است. سایر دروس تخصصی شامل حسابداری مدیریت، حسابداری موارد خاص، حسابداری بخش عمومی، اقتصاد خرد و کلان، آمار، مدیریت مالی، آشنایی با حقوق تجارت، مکاتبات تجاری و رفتار و روانشناسی سازمانی میباشد. روانشناسی سازمانی مربوط به محیط و دنیای کار است. فاکتورها و متغیرهایی که روی کارمندان و افراد مختلف سازمان تاثیر می گذارد و بررسی فاکتورهایی که در محیط کار وجود دارد از اهداف این درس است.
5. گرایشهای این رشته در دورهی کارشناسی چیست؟
حسابداری، حسابرسی و حسابداری مدیریت و حسابداری بخش عمومی از گرایشهای رشتهی حسابداری هستند.
6. آیا امکان ادامه تحصیل در این رشته در خارج از کشور وجود دارد؟ چگونه؟
حسابداری دارای اصولی است (اصول پذیرفته شده همگانی یا GAAP) که در تمام جهان تقریبا یک محتوا دارد و بیشتر اصولی که در ایران وجود دارد ترجمه شدهی اصول خارجی است در واقع تغییراتی در آن اعمال شده که متناسب با قوانین کشور خودمان است. حسابداری جزو رشتههایی است که مرتبط با تجارت است و در دنیا خواهان دارد. هر کشوری هم متناسب با قوانین خودش، شرایط پذیرش دانشجو در آن متفاوت است. به همین دلیل مسائل جزئی و تحقیق درباره آنها به عهده خود دانشجو می باشد. اما به طور کلی امکان بالایی برای تحصیل در خارج از کشور وجود دارد.
فاطمه قندی، دانشجوی کارشناسی ارشد رشتهی حسابداری دانشگاه الزهرا
1. گرایشهای ارشد رشتهی حسابداری چیست؟
در شرکت های بزرگ تنها یک حسابدار با یک تخصص نمیتواند وظایفی چون مدیریت هزینهها، پاسخگویی به قوانین و مقررات کشور و... را انجام دهد. وظیفهی حسابدار صنعتی ارجاع هزینهها و وضعیت شرکت به مدیریت است. حسابدار مالی باید وضعیت و جلوه درستی از شرکت بدهد و خودش هم هیچ دخل و تصرفی درآن نداشته باشد درواقع باید قوانین موجود را رعایت کند و در نهایت گزارشهایی برای عامه مردم نسبت به وضع شرکت فراهم کند تا مردم دریابند که عملکرد شرکت چگونه است. گرایش دیگر هم حسابرسی است که برای بررسی درستی عملکرد شرکت و گزارشهای صحیح وارد عمل می شود و نسبت به تشخیص صحت گزارشهای داده شده توسط شرکت مسئول است.
2. مهارتها و تواناییهای کسب شده پس از فراغت از تحصیل در این رشته چیست؟
ممکن است تصور کنید حسابداری دانشگاه محور نیست و مهارت محور است و خودتان باید دست به کار شوید و آن را یاد بگیرید اما دانشجویی که 4 سال در یک دانشگاه خوب درس خوانده و خودش هم خوب درس خوانده است، خیلی سریع تر نسبت به بقیه افراد پیچ و خم کار را یاد می گیرد و نیاز به کار کردن به مدت زیاد در یک محیط برای یادگیری ندارد. در واقع دانشگاه و تحصیل ذهن را آماده می کند برای کسب مهارت هایی که برای کسب درآمد لازم است. در واقع حسابداری که تحصیل کرده در مدت خیلی کوتاه مثلا 6 ماهه کار را به خوبی یاد می گیرد و تا یک سال درآن کار خبره می شود.
3. وظایف یک حسابدار در محیط کار چیست؟
حسابدار بخش مالی، حسابداری خزانه، حسابداری تنخواه، سبدگردان در شرکتهای سرمایهگذاری و تحلیلگر از جمله وظایفی هستند که یک حسابدار میتواند داشته باشد.
4. بازار کار و شرایط شغلی این رشته در ایران چگونه است؟
در صورت داشتن مهارت بالا و ارتباط با محیط کشور این رشته میتواند بازارکار خوبی داشته باشد. افرادی که در حیطه مالیاتی فعالیت می کنند می توانند درآمد خوبی داشته باشند ولی فعالیت در این حیطه ملزم به چند نکته است؛ حسابدار باید سابقه کار، توجه و تسلط بر قوانین داشته باشد. مثلا قوانین ارزش افزوده نسبتا ساده است ولی با این وجود خیلی ها از عهده آن برنمی آیند.
5. آیا امکان ایجاد کارآفرینی در این رشته وجود دارد؟
حسابداری به طور کلی رشته ای نیست که برای آن خلاقیت مطرح باشد یا بتوان زیاد در آن کارآفرینی کرد، با این وجود قابلیت کارآفرینی می تواند داشته باشد و در واقع کارآفرینی در این رشته به این گونه است که می توان به قدری خوب عمل کرد که به جای اینکه زیر دست یک شرکت کار کنید، مجموعه ای مالی را درست کنید و بتوانید خدمات خود را به دیگر شرکتها ارائه کنید به طور مثال شرکتی که احتیاجی به حسابدار خبره ندارد، سر سال نیاز به فرستادن یک اظهارنامه مالیاتی دارد و می تواند این کار را به شرکت شما محول کند و نیاز به استخدام یک حسابدار در تمامی طول سال ندارد.
6. در حال حاضر میانگین درآمد برای رده های مختلف حسابداری چگونه است؟
بستگی دارد مثلا اگر پاره وقت و به عنوان دانشجو کار کنید حقوق کمی دریافت می کنید و اگر تمام وقت کار کنید و در شرکت خوبی مشغول به کار باشید ممکن است چند ماه اول یا حتی شاید در یکی دو سال بعدی باز هم حقوق زیادی دریافت نکنید ولی بعد از این مدت میتوان حقوق خیلی خوبی کسب کرد. در واقع همه این موضوع به عهده فرد حسابدار است و بستگی به فرد دارد. یک فرد بعد از کسب تجربه میتواند به خاطر عملکرد خوب خود، چند شرکت را با هم قبول کند و حسابداری تمام آن شرکتها را انجام دهد و مثلا حدود 10 میلیون حقوق ماهانه داشته باشد و این کار مهارتهای خاصی می خواهد که بعضی افراد ندارند.
منبع : kanoon.ir